Frau schneidet Gemüse auf einem Brett

voedingsschema vinden - overzicht

voedingsschema spieropbouw

Onze voedingsexperts laten stap voor stap de basisvoorwaarden zien voor een duurzaam en effectief voedingsschema voor de...

Naar voedingsschema spieropbouw

voedingsschema afvallen

Een goed voedingsschema kan helpen om het lichaam strakker te maken zonder honger te lijden. We laten je zien wat een goed afslankdieet is en hoe het kan....

Naar voedingsschema afvallen

koolhydraatarm voedingsschema

Een koolhydraatarm voedingsschema kan helpen om op korte termijn lichaamsvet te verliezen en kan een nuttige metgezel zijn bij een verandering van je eetpatroon op de lange termijn....

Naar het koolhydraatarme voedingsschema

voedingsschema vetverbranding

Wil je je vetpercentage op een gezonde en duurzame manier verlagen? Onze voedingsexperts laten je stap voor stap zien, welke basisvoorwaarden een voedingsschema...

Naar voedingsschema vetverbranding

Voordelen van een voedingsschema

Een persoonlijk voedingsschema kan de belangrijkste hulp worden op weg naar een goed gevoel. Naast training is voeding DE belangrijkste succesfactor voor fysieke fitheid.  Met behulp van een voedingsschema kan iedereen zijn eigen eetgewoonten onder controle krijgen, eenvoudige aanpassingen doen en bewust zijn voeding afstemmen op zijn fysieke doelen. De basis voor een voedingsschema is de calorieëncalculator die je persoonlijke caloriebehoefte kan bepalen.

ONZE TIP:

Voordat je aan je voedingsschema begint, raden wij je eerst aan onze gratis Body Check te doen. Bepaal je doel, laat je BMI berekenen en ontvang persoonlijk trainings- en voedingsadvies. De perfecte elementen voor een goed voedingsschema.

Structuur & organisatie van je dagelijkse eetpatroon

Een voedingsschema is interessant voor iedereen die het bereiken van het gewenste fysieke doel niet aan het toeval wil overlaten en consequent aan zijn of haar eetpatroon wil werken. Met een perfect gecoördineerd voedingsschema zijn er geen excuses meer. Het schema helpt om eetgewoonten te verzoenen met het dagelijks leven en zo structuur aan te brengen in je persoonlijke eetgewoonten.

Veel aanpassingen in je voeding mislukken omdat een vooruitziende en langetermijnplanning noodzakelijk is. Met behulp van een voedingsschema kan eenvoudig een inkooplijst voor de hele week worden gepland.

Voedingsschema voor afvallen

Het belangrijkste van een voedingsschema om af te vallen is vooral de totale calorie-inname.

Alleen met een negatieve energiebalans (calorietekort van 500-800 kcal) kun je lichaamsvet verbranden op de lange termijn.

Bovendien kan het eiwitgehalte in je voeding verhoogd worden ten gunste van de koolhydraten. Op deze manier wordt het gevoel van verzadiging verbeterd en worden je spieren beschermd tegen afbraak.

Voedingsschema voor spieropbouw

De totale energiebalans is beslissend voor het voedingsschema voor spieropbouw.

Alleen met een zogenaamd calorie-overschot van 300-500 kcal kan het lichaam extra spiermassa opbouwen.

Bovendien kan het koolhydraatgehalte in de voeding worden verhoogd tot 50-60 % om de toename van de kracht in de fitnesstraining te behouden en zo de spieropbouw extra te stimuleren.

Naast koolhydraten spelen eiwitten een cruciale rol in de spieropbouwende training. Je kunt alleen effectief en op de lange termijn spiermassa opbouwen als je voldoende eiwitten in je lichaam hebt.

Als je niet volledig aan je verhoogde eiwitbehoefte kunt voldoen via je voeding, raden wij je onze smakelijke proteïneproducten aan. Een proteïne shake, zoals onze Whey Protein, is ideaal voor alle kracht- en duursporters. 

Persoonlijke aspecten & resultaten controleren

Een goed voedingsschema wordt gekenmerkt door aanpassing aan persoonlijke behoeftes. In de schema's moet rekening worden gehouden met bijzonderheden zoals allergieën, intoleranties of persoonlijke voorkeuren. Alleen op deze manier kan een voedingschema op de lange termijn succesvol functioneren.

Bovendien moeten de voedingsschema's in de totale caloriehoeveelheid en de macronutriëntenverdeling van koolhydraten, eiwitten en vetten ook altijd worden aangepast aan de persoonlijke lichamelijke conditie en de genetische voorwaarden. Met een persoonlijk voedingsschema is iedereen dus in staat om een succesvolle controle uit te voeren en bepaalde factoren te veranderen (bijvoorbeeld het eiwitgehalte).

Samengevat nog een keer de belangrijkste voordelen van een voedingsschema op een rij:
  • Structureren van persoonlijke eetgewoonten
  • Strict houden aan het aantal calorieën voor het fysieke doel
  • Verdeling van macro- en micronutriënten
  • Nauwkeurige resultatencontrole & eenvoudige aanpassingen mogelijk
  • Maaltijdplanning & wekelijkse boodschappen
  • Gevoeligheid voor voedsel

Structuur van een voedingsschema

Een goed voedingsschema wordt gekenmerkt door een slimme structuur die rekening houdt met het lichamelijke doel en de persoonlijke behoeften van de sporter.

Elementen zoals de totale calorie-inname per dag en de afbraak van individuele voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten en vetten zijn essentieel voor een goed voedingsschema.

Met onze PDF voor je eigen voedingsschema hebben we een oplossing ontwikkeld die ervoor zorgt dat je eenvoudig en ongecompliceerd je voeding kunt volgen. Met behulp van voedingsdatabases en apps is dit proces kinderspel. Het nauwkeurig volgen van je voedsel is belangrijk om stap voor stap dichter bij je doel te komen, bijvoorbeeld spieropbouw of lichaamsvet verbranden.