Paleo - Eten uit de oertijd


Om duurzaam en op basis van natuurlijke eetgewoontes te eten, werkt men met recepten van de Paleo-Lifestyles. Uw krachtvoer is gebaseerd op veel groenten, hoogwaardig vlees en goede vis, wat fruit, een beetje noten en de wens om te koken. Paleo betekent eten zonder tarwe, zonder melk en zonder suiker, maar voedsel vol vitale voedingsstoffen.

Paleo recepten tonen u een natuurlijke en efficiënte manier om gezond, fit en slank te blijven. Paleo komt niet overeen met een dieetconcept, maar betreft de levensstijl, de bewuste omgang met zichzelf en zijn omgeving. Hierbij wordt ook de voedselselectie onder de loep genomen. In principe worden natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen gebruikt voor de verscheidenheid aan paleovoeding. Het doel is in de eerste plaats om vlees, groenten en fruit te kopen van regionale handelaren of biologische boeren. Met name bij dierlijke producten is het belangrijk om te weten dat het houden en fokken aan de strengste biologische normen is onderworpen.


voor wie zijn paleo recepten bedoeld?

Afvallen met Paleo

Priminair afvallen met Paleo recepten is niet de focus. Het bewust afzien van gluten, suiker en de initiële vermindering van zetmeelhoudende groenten en fruit bespaart echter calorieën en sluit een hoge koolhydraatconsumptie uit. Zo wordt de vetverbranding duurzaam geactiveerd en wordt de stofwisseling gestimuleerd.

Als naast de principes van de Paleo Lifestyles zoals voldoende slaap, ontspanning en rust, het risico van stress daalt. Dit stimuleert de stofwisseling, brengt het lichaam in balans en ondersteunt het gewichtsverlies.

Paleo voor sporters

Wie zijn opleidingsplan wil aanvullen met de juiste voeding, kan het voedende plan uitbreiden tot de vetafbraak met de voorschriften van Paleo. Basis van de energie-inname zijn goede vetten, hoogwaardige eiwitten en voldoende voedingsvezels. Om geen prestatieverlies te voorkomen, kunnen sporters het aandeel van zetmeelrijke groenten zoals zoete aardappelen, pompoenen of bakbananen verhogen.

voordelen van paleo-recepten

Paleo betekent een fundamentele verandering in veel eetgewoonten. Maar het is de moeite waard om een aantal van uw favoriete dagelijkse zonden af te schaffen - onze Paleo recepten bieden tal van voordelen.

1. Optimale voedingsstoffenverzorging

Eiwit, gezonde vetten en veel groenten vormen de basis van elk Paleo recept. Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw van essentiële spiermassa, sterke botten en een goed functionerend immuunsysteem. Hoogwaardig biologisch vlees en vis voorziet het lichaam van alle belangrijke bouwstenen voor een krachtig en gezond lichaam. Gezonde vetten en een optimale verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren zorgen voor ondersteuning.

2. Bevordert je gezondheid

Sterk bewerkte voedingsmiddelen, suikers en inferieure vetten veroorzaken een permanent verhoogd insulinegehalte, atherosclerose en voedselintoleranties. Dit verhoogt het risico op het ontwikkelen van beschavingsziekten zoals diabetes type 2, obesitas, hart- en vaatziekten en auto-immuunreacties. Paleo-nutrition kan de ontwikkeling van deze ziekten verminderen.

Basisregels voor paleo-recepten

Eten zoals in het Stenen Tijdperk betekent niet dat je op jacht gaat, boven open haarden kookt of het vlees rauw eet. Het basisprincipe van Paleo is het combineren van de diëten van de mensen uit het stenen tijdperk met de huidige kennis van de voedselselectie om creatieve en moderne Paleo-recepten te creëren. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet.

Basisprincipes van paleo-recepten

  • Geen graanproducten, peulvruchten of suiker
  • Eet natuurlijk, puur & onbewerkt voedsel: veel groenten, weinig fruit, goed vlees, vis & zeevruchten en eieren.
  • Zuivelproducten moeten worden vermeden.
  • Gebruik hoogwaardige plantaardige oliën en vetten zoals biologische kokosolie, pure olijfolie of de olie van de avocado.
  • Integreer noten en zaden in uw dieet
  • Kruiden & specerijen verfijnen elk paleo-recept