Kokosnuesse zur Herstellung von Kokosoel

Kokosolie kopen - Investering in je gezondheid

Overzicht

Het feit dat je van plan bent om kokosolie te kopen, is een goede beslissing voor je gezondheid. Kokosolie wordt, dankzij het uitstekende voedingsstoffenprofiel, regelmatig gebruikt door sporters en mensen met een healthy lifestyle. Maar kokosolie is meer dan alleen maar kokosolie.

Kokosolie
Kokosolie
Allrounder voor keuken & lichaam

Op de markt zijn er verschillende kokosoliën te koop, die duidelijk variëren in prijs en kwaliteit. Kwalitatieve, hoogwaardige kokosolie verrijkt een gezonde voeding en kan op vele manieren worden gebruikt in de warme en koude keuken. Voor een extra energiestoot en een gezonde conditie is het belangrijk om alleen de beste kwaliteit kokosolie van biologische en rauwe kwaliteit te kopen.

1. Waarom de kokosolie van foodspring?

De biologische kokosolie van foodspring wordt geteeld op ecologisch en duurzaam beheerde plantages en voldoet aan de zuiverste Europese biologische normen. Uit respect voor mens en natuur hechten wij ook veel belang aan eerlijke arbeids- en handelsvoorwaarden. Daarom komen onze kokosnoten uitsluitend van fairtrade kleine boerderijen.

De kokosnoten worden in een speciaal oogstproces gesorteerd en geoogst door speciaal opgeleide rooiers. Op deze manier kunnen we garanderen dat alleen 100 % rijpe en hoogwaardige kokosnoten worden verwerkt tot onze kokosolie.

Om de hoogwaardige ingrediënten van de kokosnoot te behouden, verwijderen de kleine boeren het vruchtvlees van de kokosnoot met de hand. Het wordt dan zorgvuldig koud geperst. Dit levert kwalitatief hoogwaardige olie op in de beste rauwe kwaliteit. Deze kenmerkt zich door een kristalheldere kleur, een subtiele kokosgeur en een laurinezuurgehalte van ruim 50 %. Wij distantiëren ons duidelijk van schadelijke processen zoals verfijning, bleken, verharding of ontgeuren.

Hoogwaardige kokosolie van foodspring

2. Zo herken je kwalitatieve kokosolie

Bij de aankoop van kokosolie moet altijd de voorkeur worden gegeven aan hoogwaardige biologische kokosolie in rauwe kwaliteit. Om de kwaliteit te kunnen beoordelen, moeten verschillende criteria worden overwogen, waarover we hieronder een kort overzicht geven.

Koudgeperst & eersteklas Rauwe kwaliteit

Hoogwaardige kokosolie moet koudgeperst en van rauwe plantaardige kwaliteit zijn. Koudpersen wordt bijna altijd direct op het etiket aangegeven. Als het etiket geen informatie geeft over koudpersen, kijk dan op de website van de fabrikant of koop een ander product. Let vooral op dat je altijd ongeharde kokosolie koopt. De industriële verharding van vetten produceert transvetzuren, die een negatief effect hebben op je prestaties en gezondheid.

Een ander criterium is de herkomst van de olie. Als op het etiket "natief" vermeld staat, betekent dit dat deze niet aan chemische processen is blootgesteld en niet is geraffineerd. Deze zuiver mechanische verwerking garandeert een minimum aan kwaliteit. Aan de hoogste kwaliteitseisen wordt voldaan door oliën die vanaf de oogst tot aan de persing met de hand worden verwerkt.

Fairtrade Bio Kokosolie voor echte puurheid

Biologische kokosolie uit duurzame biologische teelt is vrij van pesticiden. Dit beschermt niet alleen je lichaam, maar ook de mensen die op de kokosnootplantages werken en het milieu. Pesticiden belasten het lichaam en veroorzaken oxidatieve stress, wat het immuunsysteem verzwakt en je algemene prestaties vermindert.

Eerlijke handel is ook een belangrijk criterium om eerlijke werkomstandigheden voor oogstarbeiders te garanderen. Goedkope, ongecertificeerde en conventionele kokosolie wordt vaak geoogst met behulp van apen, die onder pijnlijke omstandigheden worden gehouden en getraind. Naast het uitbuiten van dieren, heeft dit ook gevolgen voor de kwaliteit van de kokosolie. De kokosnootoogst is een echte kunst. Alleen vakbekwame rooiers weten of een kokosnoot klaar is voor de oogst en geschikt is voor verwerking.

kleur, geur en smaak

Als de kokosolie al is gekocht, zijn de geur en de smaak een goede indicator om te controleren of de olie zich houdt aan de beloftes. Kwalitatief hoogwaardige kokosolie heeft een kristalheldere witte kleur, waarvan de facetten in een glas kunnen variëren. Het ruikt discreet naar kokosnoot zonder overheersend of te intens te zijn. Het geeft je eten een subtiele kokossmaak, maar domineert nooit de smaak van het gerecht zelf.

foodspring Bio-Kokosöl

3. In vergelijking: Kokosolie t.o.v. standaard olie

Vooral ongeraffineerde en hoogwaardige plantaardige oliën worden gekenmerkt door essentiële onverzadigde omega-3-vetzuren. De onverzadigde vetzuren van deze oliën zijn, in tegenstelling tot de MTC's van kokosolie, niet hittebestendig. Door hun instabiliteit worden bij het bakken met klassieke oliën zoals olijfolie of notenolie ongezonde transvetzuren geproduceerd. Transvetzuren dragen bij tot een verhoogd niveau van slechte LDL-cholesterol, wat in verband wordt gebracht met de ontwikkeling van coronaire hartziekten.

De MTC's van kokosolie daarentegen zijn hittebestendig tot minstens 200° en helpen om het niveau van gezonde HDL-cholesterol te verhogen. Met name klassieke frituurolie zoals zonnebloem- of koolzaadolie bevat van nature veel omega-6-vetzuren, die ook in dierlijke vetten en noten voorkomen. Omdat het lichaam zelf omega-6-vetzuren produceert, hoeven deze niet van buitenaf te worden aangevoerd. Kokosolie heeft geen invloed op de verhouding tussen omega-3- en omega-6-vetzuren en kan dus zonder aarzeling worden gekocht.

4. Kokosolie kopen - een investering in je gezondheid

Een bijzonderheid van kokosolie zijn de MTC's. MTC's zijn verzadigde vetzuren met een gemiddelde keten die, in tegenstelling tot andere vetzuren, direct na het eten in de lever worden gemetaboliseerd. Zo zijn ze kort na consumptie voor het lichaam beschikbaar als snel bruikbare en duurzame energie.

Bovendien stabiliseren ze de bloedsuikerspiegel. Op deze manier zorgen ze voor een lang gevoel van verzadiging en voorkomen ze eetbuien. Ze voorzien het lichaam ook van de essentiële aminozuren leucine, valine en isoleucine, die de basis vormen voor het opbouwen en onderhouden van spieren.


MTC's stimuleren de stofwisseling en stabiliseren je bloedsuikerspiegel. 


De combinatie van deze eigenschappen maakt kokosolie de perfecte energiebron voor sporters en iedereen die in vorm wil blijven. Bij de aankoop van kokosolie moet je speciale aandacht besteden aan een laurinezuurgehalte van minstens 45 %. Laurinezuur is verantwoordelijk voor de meeste positieve eigenschappen van de olie.

5.Voordelen van kokosolie

De aankoop van kokosolie is geschikt voor iedereen die zijn energielevel naar een hoger niveau wil brengen. Het is een van de meest natuurlijke oliën zonder grote mechanische verwerking. Hoogwaardige kokosolie maakt indruk met een uitgebreid voedingsstoffenprofiel. Naast een hoog gehalte aan vezels, mineralen en vitaminen bevat het essentiële aminozuren die bijdragen aan het behoud van de spieren.

In tegenstelling tot veel standaard oliën levert het bakken, braden en koken met kokosolie geen ongezonde transvetten op die het lichaam belasten. Integendeel: kokosolie is hittebestendig tot 200 °C en voorziet het lichaam van snel bruikbare en gezonde vetzuren met een gemiddelde keten, de zogenaamde MTC's.

De antibacteriële eigenschappen nodigen uit om het niet alleen in de keuken te gebruiken, maar ook als je new best friend in de badkamer. Of het nu gaat om crème, haarverzorging, mondwater of de eerste behandeling van kleine wonden - kokosolie is een echte allrounder op het gebied van gezondheid.