Frau macht Yoga

Fitness & voeding - 5 do's & don'ts

Alleen met de juiste voeding kun je je conditie en je prestatie in sport op de lange termijn verbeteren. Wij vertellen je welke 5 voedingsmiddelen je helpen bij het bereiken van je doel en welke je beter kunt vermijden. Alleen gezonde voeding ondersteunt je conditie en stimuleert een snel herstel na het sporten.

Ken je onze hoogwaardige eiwitproducten al? Als je hard traint, wordt je eiwitbehoefte verhoogd - daarom is het des te belangrijker dat je in deze extra behoefte voorziet in je dieet of met intelligente sportvoeding.

Of het nu gaat om een eiwitshake na je training of een proteïne muesli in de ochtend. Met onze producten willen wij je ondersteunen bij je doelen. Overtuig jezelf nu en ontdek je nieuwe favorieten.

Slechte voeding voor je Fitness: 5 slechte voedingsmiddelen

1. Limonades en energiedrankjes

Zoete frisdranken bevatten heel veel suiker. Deze 'lege' calorieën voorzien je lichaam niet van voedingsstoffen en slechts van een energieboost op zeer korte termijn. De suiker komt zeer snel in je bloed en zorgt voor een onnatuurlijk snelle stijging van je bloedsuikerspiegel.

Door de verhoogde gedistribueerde insuline daalt je bloedsuikerspiegel weer snel en zorgt voor een zwak en hongerig gevoel.

Bovendien voorkomt een sterke insuline verdeling de vetverbranding. Drankjes vol met suiker moet je daarom vermijden.

Gezonde alternatieven:
Ga liever voor ongezoete dranken, zoals water of thee. Deze zuiveren het lichaam en hebben een ontgiftende werking.

Onze tip

Zin in een echte power drink? Dan raden wij je onze fruitige Smoothie Balls aan. Waar anderen nog steeds staan te snijden, geniet jij al volop. Een smoothie geeft je een extra hoeveelheid vitaminen en andere belangrijke voedingsstoffen. Het perfecte alternatief voor zoete frisdrank. Nieuwsgierig?

2. koolzaadolie, soja-olie en maïsolie

Koolzaadolie en andere industriële oliën waren oorspronkelijk bedoeld als brandstof en smeermiddel, en niet voor menselijke consumptie. Ze zijn nieuw gecreëerd en sterk bewerkt om ze geschikt te maken voor consumptie.

De speciale structuur van deze slechte vetten leidt echter tot een verhoogde neiging tot ontsteking van het lichaam.

Dit verhoogt de vatbaarheid voor infecties, vooral na intensieve sportactiviteiten. Slechtere hersteltijden en verminderde veerkracht zijn de gevolgen.

Gezonde alternatieven:
Je kunt beter oliën zoals olijfolie en kokosolie in je fitness voeding gebruiken. Deze bevatten een betere verhouding van gezonde vetzuren.

.
Bio Kokosöl

Vooral kokosolie is een echte allrounder. Of het nu gaat om koude of warme gerechten - de exotische allrounder overtreft zelfs je olijfolie. Laurinezuur zorgt voor hittestabiliteit, zodat er zich geen ongezonde transvetten ontwikkelen, zelfs bij hoge temperaturen. MCT's zorgen voor onmiddellijke energie in plaats van je traag te maken.

3. Witmeel

Meel type 405 bevat geen waardevolle micronutriënten. De vitaminen en mineralen worden door de sterke verwerking volledig verwijderd.

De voedingswaarden, die zo belangrijk zijn voor fitness voeding, zijn dus verdwenen. De licht verteerbare koolhydraten van witmeel hopen zich ook snel op in de vetophopingen en leiden bij gebruik vóór de training sneller tot honger.

Verslechterde prestaties en traagheid zijn het gevolg. Ook het verteringsproces wordt voor het lichaam ontlast, waardoor darmklachten kunnen worden veroorzaakt, zoals constipatie.

Gezonde alternatieven:
Rijke meelsoorten met een hoger gehalte aan microvoedingsstoffen zijn het alternatief. Je kunt bijvoorbeeld spelt of volkoren roggemeel gebruiken. Deze bevatten ook meer vezels, die je een langdurig verzadigd gevoel geven

.

4. Gefrituurde voedingsmiddelen

Friet en andere gefrituurde producten worden vaak voorgebakken in vetten van lage kwaliteit en vervolgens opnieuw gefrituurd voor de bereiding. Het vet blijft vaak zeer lang in de friteuse aanwezig bij hoge temperaturen (180 °C).

De herhaalde verhitting van het frituren resulteert in afbraakproducten die de vetstructuur veranderen. In het ergste geval kankerveroorzakende acrylamide. Het bovengemiddelde vetgehalte van deze voedingsmiddelen vertraagt de spijsvertering en verhoogt de druk op de maag voor lange tijd.

Het paneermeel absorbeert ook grote hoeveelheden van de slechte frituurvetten, waarbij overtollige energie wordt geabsorbeerd, wat vaak resulteert in traagheid en lusteloosheid.

Gezonde alternatieven:
Voor een gezond en fit voedingspatroon kan gefrituurde voeding beter helemaal vermeden worden. Gebruik bijvoorbeeld gegrilde vis in plaats van vissticks of aardappelgratin in plaats van friet.

5. Goedkoop vlees

Verpakt vlees is goedkoop en ziet er vaak perfect uit. Verleidelijk dus. Bij nader onderzoek is echter duidelijk te zien dat het goedkope vlees veel extra water bevat (om meer massa te produceren). Ook de medicijnen die in de veehouderij worden gebruikt, komen in je lichaam terecht bij het eten van dit vlees.

Als gevolg hiervan worden de interne organen, die betrokken zijn bij het neutraliseren en verwijderen van deze vreemde stoffen, belast. Je conditie neemt af tijdens intensieve trainingen.

Gezonde alternatieven:
Kies voor smaakvol vlees van biologische kwaliteit. Het is minder belastend en ondersteunt je lichaam.

Gezonde voeding voor je fitness: 5 beste voedingsmiddelen

1. Noten - de energie-kick voor tussendoor

Noten zijn de ideale snack voor tussendoor en passen bij gezonde voeding die je conditie optimaal ondersteunt. Naast de grote hoeveelheden plantaardige eiwitten bevatten noten enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die een belangrijke rol spelen bij vetverlies.

Het verminder de hoeveelheid slechte cholesterol in je bloed en verbetert het cholesterolgehalte op de lange termijn. Gebruik bijvoorbeeld amandelen, macadamia en paranoten.

Ze geven je waardevolle energie voor je herstel, vooral na het sporten. De hoogwaardige plantaardige eiwitten stimuleren het spierherstel en de onverzadigde vetzuren werken ontstekingsremmend.

Verder zitten er in noten waardevolle antioxidanten, die direct na een intensieve training je cellen beschermen. De B-vitamines in noten ondersteunen ook het vetverlies en spieropbouw.

2. Bananen - een kaliumbom

Bananen zijn rijk aan koolhydraten en de micronutriënt kalium. Beide ingrediënten zijn ideaal om je energieopslag aan te vullen, vooral na een zware training. Kalium is van primair belang voor de elektrolytenbalans en draagt bij aan goede impulsen, spiercontractie en energievoorziening.

Voor volwassenen raden wij 2000 mg kalium per dag aan.

Bij intensieve inspanning is er een verhoogde behoefte aan kalium, door verlies van spierkracht en zweet. Daarom moet je 1 tot 2 keer per dag een banaan eten.

Zo zorg je ervoor dat je voldoende kalium binnenkrijgt.

3. Goji bessen - het antioxidanten wonder

Goji Bessen

De kleine, rode bessen bevatten het hoogste gehalte aan antioxidanten. Ze ondersteunen je conditie en gezondheid door het herstellen van beschadigde cellen en het onderscheppen van vrije radicalen.

In 2 tot 3 porties per week kunnen de ingrediënten van de goji bessen blijvende bescherming bieden tegen slagaderverkalking en kanker.

De goji bessen bevorderen de gezondheid van je darmen en je spijsvertering. Ze zijn ook rijk aan ijzer en secundaire plantverbindingen, zoals carotenoïden, en kunnen ontstekingsprocessen in het lichaam tegengaan.

.

4. Magere kwark - de allrounder

Magere kwark bevat veel eiwitten met een zeer laag vetgehalte. Met een biologische waarde van 81 is het eiwit in kwark van betere kwaliteit dan veel vleeseiwitten.

Bovendien bestaat dit eiwit voornamelijk uit caseïne, wat je lichaam op de lange termijn van waardevolle eiwitten voorziet. In de krachtsport kan je niet alleen magere kwark integreren in je fitnessvoeding voor optimale spieropbouw. Ook eiwitpoeder, bijv. voor het maken van shakes, kunnen je helpen om aan je eiwitbehoefte te voldoen. Vooral na je training.

In combinatie met vers fruit biedt het precies de juiste voedingsstoffen voor het herstellen van je energievoorraad en je spiervezels, die je tijdens je workout hebt gebruikt.

Als je niet van de pure smaak van magere kwark houdt, kun je deze flexibel aanvullen met verschillende soorten fruit, groenten en noten, zowel zoet als gekruid.

Kwark kan ook symptomen zoals zwelling of irritatie bij sportgerelateerde ontstekingen en verstuikingen verlichten door het aan te brengen op de huid.

5. Volkoren pasta - de klassieker

In tegenstelling tot normale pasta, is volkoren pasta rijk aan mineralen en vezels. De mineralen zorgen onder andere voor een vlotte doorstroming van de spiersamentrekkingen en de stofwisselingsfuncties. Door het hoge vezelgehalte blijf je langdurig verzadigd en ondersteun je de gezondheid van je darmen.

Volkoren pasta levert veel energie voor je training, die langzaam en op de lange termijn beschikbaar is dankzij het hoge vezelgehalte.

Conclusie: de sleutel tot fitness is de juiste voeding

Om het meeste uit je lichaam te halen, is het niet alleen hard trainen en zweten dat telt. Als je ongezond eet, wordt je lichaam extra belast en dit heeft onvermijdelijk negatieve gevolgen voor je conditie en prestaties.

Alleen met gezonde voeding belast je je lichaam niet en geef je het alle voedingsstoffen die het nodig heeft voor een vitale stofwisseling. Zo zorgt de juiste voeding voor meer lichamelijk en geestelijk welzijn en verbeter je je spierfuncties.

Door het gebruik van de voorgestelde voedingsmiddelen in combinatie met de juiste training, zie je je prestaties voortdurend beter worden en ben je beter bestand tegen invloeden van buitenaf.


onze tip

Voor het beste resultaat bij afvallen of spieropbouw, raden wij je onze gratis Body Check aan. Bepaal je doel, laat je BMI berekenen en ontvang persoonlijk trainings- en voedingsadvies.