Glutenvrije crêpes

Glutenvrije crêpes

Licht & luchtig

Makkelijk
45 mins
spieropbouw

Voedingswaarden: per portie

Calorieën 113 kcal 164 kcal / 100 g
Koolhydraten 14 g 20 g / 100 g
Proteïnen 5 g 7 g / 100 g
Vet 4 g 6 g / 100 g

Ingrediënten:
personen

2 Eieren
60 g Rijstmeel
110 g Maïzena
30 g Shape Shake Vanillesmaak van foodspring
2 el
Kokosolie
Kokosolie
6,99 €
(21,84 €/1 kg)
Incl. btw & plus Verzending
500 ml Melk
1 snufje Zout
1 scheutje Vanille-extract
De schil van een biologische citroen

Iedereen houdt van crêpes. En wij hebben een sportief recept voor je bedacht: 160 calorieën per 100 g. Dat is slechts 100 calorieën per crêpe! Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de vulling die je wilt gebruiken.. Hier vind je niet alleen het recept, maar ook enkele tips en trucs om een echte pannenkoekpro te worden!

Bereiding:

Het deeg is voor ongeveer 6 personen. Je maakt er 12 tot 15 crêpes van - of zelfs nog meer als je ze heel dun bakt! :

  1. Doe het rijstmeel, Shape Shake en maïzena in een schaal en mix goed. 
  2. Druk met een houten lepel een kuiltje in het midden.
  3. Maak de kokosolie vloeibaar in de magnetron. Meng in een andere schaal de eieren, melk en kokosolie. 
  4. Giet het vloeibare deeg in het kuiltje en meng alles goed met een garde of houten lepel. Roer vanuit het midden, zodat er geen klontjes ontstaan. 
  5. Roer nu ook het vanille-extract, de citroenschil en het zout er doorheen. 
  6. Laat het deeg minstens een uur rusten. Optioneel. 
  7. Je kunt het beste een pannenkoekpan met anti-aanbaklaag gebruiken. Verhit deze op hoog vuur. Je kunt de pan voor het bakken invetten met een beetje kokosolie. 
  8. Schenk een lepel deeg in het midden van de pan en verdeel het over het hele oppervlak van de pan door de pan te kantelen.
  9. Bak voor 2-3 minuten, totdat de randen niet meer aan de pan plakken. Draai nu de crêpe en bak nog eens 1-2 minuten.
  10. Als de crêpe klaar is, leg je deze op een groot bord. De volgende leg je er bovenop, waardoor ze zacht blijven.
  11. Geniet ervan!

Hoe maak je crêpes zonder klonters?

Het geheim is het kuiltje! Voordat je alle ingrediënten samenvoegt, moet je ervoor zorgen dat je eerst een kuiltje in het bloemmengsel vormt. De truc is dat de vloeistof zich niet volledig met het meel vermengt. Door de gelijkmatige roerbeweging worden de twee componenten slechts geleidelijk aan tot een homogene massa verwerkt. Zonder klonters. Maar als er toch één of twee klontjes zijn binnengeslopen - raak niet in paniek. Er is een kleine truc die je in dit geval kunt gebruiken: Meng het deeg nogmaals 2-3 minuten met een staafmixer. Probleem opgelost!

Crêpes zonder vulling

Goed idee. Zo bespaar je de nodige calorieën. Het is dan wel belangrijk dat je crêpeteig vol aroma's zit. Wij gebruiken bijvoorbeeld vanille en citroenschil. Natuurlijk kun je ook spelen met smaken. Je kunt ook verschillende likeuren of sinaasappelaroma's gebruiken. Of wat je van onze Shape Shake Cocos Crisp? Deze past perfect bij de aroma van biologische kokosolie. Voor een nog sterkere vanillesmaak, kun je een vanillestokje toevoegen. Schraap het vanillemerg er uit en laat het 15 minuten in de warme melk trekken. 

Waarom lukt de eerste crêpe nooit?

We stellen onszelf ook iedere keer deze vraag. Meestal is het gewoon omdat je pan nog niet heet genoeg is. Het resultaat is: de crêpe is niet goed gebakken en daardoor moeilijk te draaien. Zorg er dus altijd voor dat de pan in het begin goed warm is. Als je merkt dat de crêpes te snel bakken, kun je het vuur altijd lager zetten.

Hoe lang kun je het crêpedeeg bewaren?

Zet je deeg in de koelkast en het is ongeveer 2 dagen houdbaar. Maar vanwege de eieren moet je niet te lang wachten met de bereiding. Nog beter: gebruik alle deeg en bewaar de restjes crêpes - gewikkeld in folie - in de koelkast. Zo kun je ze ook heel makkelijk weer opwarmen.