Verschiedene Hülsenfrüchte

EEN VERGELIJKING VAN EIWITRIJKE VOEDINGSMIDDELEN

Overzicht

Proteïnerijke voedingsmiddelen zijn een essentieel bestanddeel van een gezond voedingspatroon. Proteïne is de grondbouwsteen van alle lichaamscellen en is van vitaal belang voor spieropbouw en vetverlies. Aangezien je lichaam zelf geen proteïne kan aanmaken, moet het door je voeding ingenomen worden. Lees hieronder meer over de 15 beste dierlijke en plantaardige proteïnebronnen, de voor- & nadelen van plantaardige en dierlijke proteïne en hoe het binnen een gezond voedingspatroon past. Zo doe je je fysieke en mentale gezondheid alleen maar ten goede.

1. EIWITRIJKE DIERLIJKE VOEDINGSMIDDELEN - TOP 15

Vetarm vlees zoals borstfilet of mager rundvlees, evenals vis zoals zalm, koolvis of zeevruchten, behoren tot de belangrijkste proteïnerijke voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Een gabalanceerd, proteïnerijk voedingspatroon kan perfect worden aangevuld met eieren, melk en zuivelproducten - waarbij vlees en vis een hoger proteïnegehalte dan zuivel en eieren hebben. Daarnaast zijn melkproducten zoals yoghurt, karnemelk en kefir bijzonder licht verteerbaar. Een ander voordeel van een proteïnerijk dieet is de verwaarloosbare hoeveelheid koolhydraten uit proteïnebronnen.

TOP 15 DIERLIJKE PROTEÏNE (PER 100G)

 1. 1. Whey Protein 80g
 2. 2. Beef Jerky 55g
 3. 3. Serrano ham 30g
 4. 4. Roomkaas 30g
 5. 5.Ansjovis 29g
 6. 6. Tonijn in eigen vocht 26g
 7. 7. Camembert 24g
 8. 8. Hert 23g
 9. 9. Kalkoenborst 23g
 10. 10. Rundvlees 21,2g
 11. 11. Garnalen 18,5g
 12. 12. Cottage cheese 13g
 13. 13. Magere kwark 12,6g
 14. 14. Eiwit (van ei) 11g
 15. 15. Yoghurt 1,5% 3g

HOOGWAARDIGE PROTEÏNE VOOR EEN SUCCESVOLLE TRAINING

Train je hard om je persoonlijk doel te bereiken? Met de juiste sportvoeding ondersteun je je training bijzonder goed. Naast een gezond en gabalanceerd voedingspatroon dat rijk aan dierlijke en plantaardige proteïne is, kan je bijvoorbeeld een proteïneshake gebruiken om spieropbouw na de training te bevorderen. Hier kan je zien welke proteïneshake zich voor welk doel het beste leent.

ONZE TIP: BEGIN VANDAAG NOG

Til met ons je training naar een hoger niveau. Onze hoogwaardige proteïneproducten ondersteunen je bij jouw doelen. Met elk van onze proteïneshakes beloven we je optimale voedingsstoffen en een gecertificeerde productie in Duitsland. Nieuwsgierig? Overtuig jezelf dan nu!

Whey Protein is een klassieker onder de proteïneshakes. Aangezien het hoogwaarde proteïnebouwstenen en aminozuren bevat die de spieren zowel voor hun groei als herstel nodig hebben, is het uitermate geschikt voor alle kracht- & duursporten. Whey Protein wordt extreem snel door het lichaam opgenomen en wordt binnen 30-45 minuten na inname volledig gemetaboliseerd. Kortom, je perfecte post-workout snack.

Whey Protein

2. Eiwitrijke plantaardige voedingsmiddelen - Top 15

Naast dierlijke eiwitbronnen bestaan er ook plantaardige eiwitbronnen. In de regel zijn plantaardige, eiwitrijke voedingsmiddelen rijk aan koolhydraten, vezels en secundaire plantaardige stoffen. In tegenstelling tot dierlijke proteïnebronnen zijn ze cholesterol- en purinevrij en arm aan vetten. Tot de belangrijkste plantaardige eiwitbronnen behoren aardappelen, verschillende soorten groenten, peulvruchten en noten. Bepaalde graanproducten kunnen ook een aanvulling zijn op je eiwitbehoefte voor spieropbouw.

Top 15 plantaardige eiwitten (per 100g)

1. Lupinemeel 39g

2. Hennepzaad 37g

3. Sojabonen 34g

4. Pindanoten 25g

5. Pompoenpitten 24g

6. Linzen 23g

7. Chiazaden 21g

8. Amandelen 20g

9. Tempeh 19g

10. Natto 17g

11. Quinoa 15g

12. Havervlokken 13g

13. Tofu natur 11g478

14. Sojascheuten 6g

15. Spruitjes 4g

ONTDEK DE PLANTAARDIGE PROTEïNEKICK

Heb je een vegan levensstijl en wil je duurzaam spiermassa opbouwen of je beach body bereiken? Met onze plantaardige proteïneproducten helpen we je op weg naar jouw doelen. Ontdek meer over de power van planten.

Proteïnerijke voeding voor een krachtige proteïne-kick

Pindakaas:

Deze hoogwaardige eiwitleverancier is perfect als snack, broodbeleg, topping of saus. Zoet of hartig: pindakaas is een ideale all-rounder in de keuken.

Proteïne Muesli

Voedzaam ontbijten als een keizer? Met onze Protein Muesli is dit zo gefixt! Boordevol proteïne, lepel per lepel.

Chiazaden

Chiazaden zijn hoog in vezels, eiwitten en meervoudig onverzadigde vetzuren. Een bom aan voedingsstoffen in een mini zaadje!

Vraag je je af hoe een gezonde voedingsstijl je kan helpen om je trainingsdoelen te bereiken? Vitaminen en mineralen spelen hierbij een belangrijke rol. Lees er hier meer over.

3. Dierlijke en plantaardige eiwitbronnen

Eiwitrijke voedingsmiddelen - dierlijk of plantaardig - voldoen aan bijna alle eisen om optimaal verwerkt te worden en van hun werking te genieten. Essentiële verschillen worden bepaald door factoren zoals het aminozuurprofiel en de bijebhorende biologische waarden en samenstelling van de eiwitten. Dit brengt zowel voor- als nadelen met zich mee, die door de juiste combinatie van dierlijke en plantaardige eiwitten een optimale balans voor je lichaam zorgen.


Je lichaam kan zelf geen eiwitten aanmaken.

Daarom is een proteïnerijke voeding belangrijk voor je gezondheid.


VERWERKING

In principe zitten alle 9 essentiële aminozuren in zowel plantaardige als dierlijke voeding. Dierlijke eiwitten bevatten echter een hogere hoeveelheid van deze aminozuren. Hun samenstelling lijkt dus meer op die van menselijke lichaamseiwitten dan op die van plantaardige grondstoffen.

Hoe meer een eiwit lijkt op lichaamseiwit, hoe hoger de biologische waarde. Dit betekent dat het eiwit van dierlijke bronnen makkelijker kan omgezet worden in het eiwit van je lichaam.

WERKING

Hoewel het eiwitgehalte en de biologische waarde van eiwitrijke plantaardige voeding vaak lager is dan die van dierlijke producten, verdienen groenten, peulvruchten en graanproducten de voorkeur binnen een gezond voedingspatroon. Vergeleken met dierlijke producten hebben plantaardige eiwitproducten een laag vetgehalte en minder calorieën. Dierlijke voeding bevat daarentegen vaak verzadigde vetten, een hoog cholesterolgehalte en purines (urinezuur). Bij een overdaad aan urinezuur loop je een verhoogd risico op obesitas, hart- en vaatziekten en vetstofwisselingsstoornissen.

Om naast de juiste macronutriënten (zoals koolhydraten en vetten) je voedingsplan met dierlijke en plantaardige eiwitbronnen aan te vullen, kan je hier een lijst vinden met de belangrijkste eiwitrijke voedingsmiddelen in onze Voedingsmiddelen voor Spieropbouw PDF. 

Geflügel mit Salat

4. Eiwitrijke voeding juist innemen

Een regelmatige inname van eiwitrijke voedingsmiddelen (plantaardig en dierlijk) is belangrijk binnen een gezonde levensstijl. Door een juiste combinatie van beide eiwitbronnen stijgt de biologische waarde en bijgevolg de kwaliteit van de eiwitten. Zo kan je bijvoorbeeld aardappelen met ei (36:64) of graanproducten met melk (75:25) combineren.

Dit leidt tot een gezonde, gevarieerde voeding met complexe koolhydraten, weinig vet, boordevol vezels en met minder calorieën. Een combinatie van plantaardige en dierlijke voeding is ideaal, waarbij de inname van plantaardige voeding op de voorgrond moet staan. Als je proteïnebehoefte grotendeels wordt gedekt door eiwitrijke groenten, aardappelen of noten, worden belangrijke micronutriënten zoals vitaminen, mineralen, voedingsvezels en sporenelementen ook geabsorbeerd.

Wil je je training ondersteunen met eiwitrijke voeding? Probeer dan nu onze gratis Body Check. Bepaal je doelen, bereken je BMI en ontvang gepersonaliseerde training- en voedingstips.