Krijg inzicht in je eetpatroon met een eetdagboek

Eetdagboek bijhouden: zo werkt het!

Een bewuste reflectie op je eetgedrag kan ervoor zorgen dat je je eetgewoonten op de lange termijn gaat veranderen. De sleutel tot succes in het bereiken van je lichamelijke doel, zoals spieropbouw of afvallen, ligt dan ook in de juiste voeding

Wie zijn aantal calorieën of de verdeling van de voedingsstoffen niet op zijn persoonlijke doel aanpast, hoeft geen resultaat te verwachten. 

Het eetdagboek begint hier en wordt je persoonlijke begeleider rond je eetgewoonten. Het bijhouden van een eetdagboek is voor iedereen zinvol die aan zijn eetpatroon wil werken en dus eerst op zoek moet gaan naar de 'fouten' die gemaakt worden. Een eetdagboek geeft je inzicht en motiveert om een voedingsschema voor jezelf op te stellen.

onze tip: 

De juiste voeding is zowel bij afvallen als bij spieren opbouwen de sleutel tot succes. Wij raden je aan om als eerste stap onze gratis Body Check te doen. Laat je BMI berekenen en ontvang persoonlijk voedings- en trainingsadvies

1. zo houd je een eetdagboek bij

Houd 7 dagen lang ALLE maaltijden bij in je eetdagboek. Wees eerlijk naar jezelf en schrijf alles op, snacks of drankjes, wat je geconsumeerd hebt.

Verbergen of sjoemelen helpt je niet verder en geeft een verkeerd eindresultaat.

Om een goed beeld te krijgen, moet je in het ideale geval ook de grootte van je portie van iedere maaltijd aangeven (bijv. 100 g volkoren rijst of 150 ml sinaasappelsap). Alleen zo kun je heel precies je calorie-inname bepalen en de verhouding van voedingsstoffen inzien.

Om deze werkwijze te kunnen realiseren, raden wij je aan om een keukenweegschaal te gebruiken.

De vorm van je eetdagboek laten we aan jou over. Je kunt werken met tabellen - via de ouderwetse manier op papier of op je tablet of laptop.

2. Eetdagboek voor afvallen

Een gevaar bij afvallen voor bijvoorbeeld vetverbranding is dat je continu eet onder je basale verbruik.

Je basale verbruik is wat je lichaam nodig heeft voor vitale processen zoals, ademem, orgaanfuncties en je hart en bloedvaten.Indien je voor langere tijd minder calorieën binnenkrijgt dan je basale verbruik, schakelt je lichaam over op de spaarstand

In deze toestand geeft ons lichaam geen lichaamsvet vrij, die je organen een beschermend warm jasje geeft. In de spaarstand gaat je lichaam alleen maar meer water en spieren afbouwen. 

Daarom is het erg belangrijk dat je voedingsschema voor afvallen is gebaseerd op een gezonde hoeveelheid calorieën. Het eetdagboek kan je helpen om inzicht te krijgen in de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt om zo de spaarstand te voorkomen. 

Interesseer je je in het kader van het eetdagboek voor low carb voeding? Dan hebben wij iets voor je: deze eetwijze werkt namelijk alleen als je je op gezonde vetten, hoogwaardige eiwitten en een totale evenwichtige voeding richt. Onze low carb producten kunnen je helpen om je doelen te bereiken. Probeer het uit en overtuig jezelf!

Tip: Eiwitten spelen ook een belangrijke rol bij het afvallen. Ze verzadigen je lichaam langdurig en ze beschermen je spieren tijdens een calorietekort tegen spierafbraak. 

Eiwitten moeten binnen een dieet de hoogste prioriteit hebben. Met onze Whey Protein geef je je lichaam hoogwaardige proteïne die je zo hard nodig hebt tijdens een dieet.

Whey Protein - De lekkere milkshake na je workout

 • Na het sporten of gewoon tussendoor
 • Rijk aan hoogwaardige proteïne
 • 11 verschillende smaken

3. Eetdagboek voor spieropbouw

Ook bij het lichamelijk doel van spieropbouw levert een eetdagboek een zinvol inzicht.

Vaak mislukt de spieropbouw, omdat er te weinig calorieën worden ingenomen. 

Wanneer een sporter bijvoorbeeld voor spieropbouw dagelijks 3500 kilocalorieën nodig heeft en in het dagboek blijkt dat hij slecht 3000 kcal per dag binnenkrijgt, dan is de fout makkelijk gevonden. In dit geval zorgt het inzicht door het eetdagboek ervoor dat hij zich kan aanpassen en zo doelgerichter zijn succes kan behalen.

Tip: Voor de opbouw van nieuwe spieren heeft je lichaam voldoende eiwitten nodig. Alleen door sportieve inspanning kan je eiwitbehoefte oplopen tot 1,5 g per kilo lichaamsgewicht. 

Om deze hoge behoefte te kunnen dekken, kun je gebruik maken van proteïneshakes. Een echte klassieker is onze Whey Protein. Door de perfecte combi van weiproteïne-concentraat en -isolaat is onze Whey Protein perfect afgestemd op succesrijke atleten en biedt daarmee tal van nieuwe mogelijkheden.

Whey Protein Shake mit Früchten

Whey Protein - dE Klassieker

 • Uitstekend aminozuurprofiel
 • Voor duurzaam spierbehoud en spieropbouw
 • 79 g proteïne per 100 g
 • 11 verschillende smaken

4. Voordelen van een eetdagboek

Zelfreflectie en documentatie zijn de sleutelwoorden hier. Jij bent de enige die weet welke voedingsmiddelen je in welke hoeveelheid dagelijks binnenkrijgt. Eerlijk zijn naar jezelf is daarbij de basis van je eetdagboek.

De bevindingen die uit je eetdagboek ontstaan, zijn belangrijk om de status van je actuele eetpatroon te bepalen en eventuele veranderingen door te voeren. De grootste voordelen van een eetdagboek:

 • Inzicht in je eigen eetpatroon
 • Documenteren van de stand van je actuele voeding

5. Opbouw en structuur van een eetdagboek

Een voedingsdagboek is niet moeilijk om te maken. Het is belangrijk dat de centrale vragen binnen jouw eetpatroon beantwoord kunnen worden:

 • Wat eet ik?
 • Wanneer eet ik?
 • Hoeveel maaltijden eet ik?
 • Hoeveel energie (calorieën) krijg ik binnen?

De aangegeven punten moeten het centrale vraagstuk van je eetdagboek zijn. Daarnaast kun je natuurlijk veel meer inzicht geven in nog meer gedetailleerde punten (bijv. de reden waarom je eet - emotionele bevrediging of hongergevoel).

Voor een leek is het voldoende om je te richten op de totale calorie-inname over de dag. Op deze manier kan een eerste indeling worden gemaakt in de context van je eetpatroon en kun je conclusies trekken over je huidige lichamelijke staat.

Hoeveel calorieën je bij een bepaald doel binnen moet krijgen, kun je heel makkelijk met onze caloriecalculator ontdekken:

6. Eetdagboek als startpunt voor het perfecte voedingsschema

Heb je je eetdagboek succesvol afgerond? En je eetgedrag eens kritisch bekeken? Mooi zo, dan is het nu tijd voor de volgende stap. 

Nu kun je de verzamelde informatie uit je voedingsdagboek gebruiken om zo een geschikt voedingsschema voor je lichamelijk doel samen te stellen. 

Wij laten je stap voor stap zien hoe je je eigen voedingsschema maakt. 

Wij bieden je de mogelijkheid om aan de hand van ons PDF-sjabloon een eigen eetdagboek te maken en daarmee controle over je eetgedrag te krijgen.

Met het 7 dagen voedings-invulformulier kun je 7 dagen je eetgewoonten bijhouden en deze aan ons versturen en een gratis evaluatie ontvangen.

Wil je je eetdagboek beoordelen, maar weet je niet hoe? Wij helpen je graag! 

Stuur ons het volledige formulier per e-mail aan service@foodspring.nl en wij geven je tips en advies met betrekking tot je huidige eetgedrag.